תכנית תעסוקה עד הבית שמובילה ליאורה ג'רפי, מנהלת מרכז רצף שירותי התעסוקה צ'יימס אחיקם בתל אביב, פותחה והופעלה באופן בלעדי ע"י עמותת צ'יימס ישראל, בשת"פ עם עיריית ת"א. התכנית נולדה כמענה למצב שבו אותרו אנשים עם מוגבלויות השוהים בביתם, ללא מסגרת תעסוקתית. אצל חלק מהאנשים נעשו במהלך השנים ניסיונות רבים לשילוב במסגרות תעסוקה שונות, אולם הניסיונות הללו כשלו עקב התנגדות מצדם או מצד בני משפחותיהם. ההיכרות עם צרכיהם הייחודים של האנשים הללו, בדידותם והעדר עיסוק ותעסוקה בחייהם הבוגרים הביא לפיתוח השרות הייחודי שמאפשר להם לקבל מענה תעסוקתי בביתם ע"י ליווי של מדריך, שבתהליך היכרות קרוב, יצירת קשר של אמון ו"תפירת" תכנית קידום אישית יסייע לחלקם להשתלב בעתיד במסגרת תעסוקתית מתאימה לצרכיהם ו/או לשפר את איכות חייהם.
השלב הראשון בפרויקט כולל הכרות ויצירת קשר ראשוני עם המשתקם ובני משפחתו והכרות עם סביבתו. בשלב השני נערך אבחון תעסוקתי ראשוני לגבי יכולתו של המשתקם והמוטיבציה שלו לתעסוקה. השלב השלישי כולל הגעה פעמיים בשבוע לבית המשתקם עם עבודה יצרנית מותאמת, לימוד העבודה, תרגול שלה וביצוע בפועל ביחד, תוך כדי ארגון מרחב מותאם וסדר יום, להמשך ביצוע העבודה באופן יומיומי גם בימים בהם המדריכה לא מגיעה.
אהוביה בן אברהם, מדריכה כחמש שנים בפרויקט, יוצאת פעמיים בשבוע אל בתי אותם אנשים ומביאה אליהם עבודות שונות אותם הם מבצעים בביתם.
"האתגר מאוד מורכב", מספרת אהוביה, "קודם כל להצליח להיכנס לתוך הבתים האלו, שם לפעמים "לא פותחים הדלת", תרתי משמע. לבנות יחסי אמון עם משפחות אשר לא סומכות על המערכת הפורמלית לטיפול ביקיריהן. אחר כך לחשוף את המשפחות הללו ואת המשתקמים בתהליך לקראת שגרת חיים חדשה, הכוללת סדר יום ומרחב מותאם לתעסוקה. זו עבודה הדורשת יחסי אנוש טובים והרבה סובלנות.
התהליך עצמו אמור להכין את המשתקמים ליציאה לתעסוקה במסגרת חוץ ביתית מותאמת לצרכיהם ולאלו המסוגלים, אף להתקדמות וליציאה לעבודה בשוק החופשי, אבל לפעמים עצם זה שהצלחת לבנות סדר יום ועניין בעבודה מס שעות, הוא ההצלחה.
”מדובר בפרויקט מציל נפשות", מספרת אהוביה, כדי שהוא יצליח אתה חייב לחשוב מחוץ לקופסא, חייב להיות יצירתי. לפעמים אתה מתעסק בעניינים אשר נראים לך רחוקים מאוד ולא רלוונטיים לעולם התעסוקה ולמטרה לשמה נכנסת לאותו בית, כשבסוף, דווקא אותו עניין הוא הפתח דרכו תוכל להיכנס ולקשור בסופו של תהליך את המשתקם ומשפחתו לתעסוקה.
דוגמה למקרה בו נעשתה כניסה יצירתית ויצרה תהליך דרמטי ומשנה חיים עם משתקמת ומשפחתה היא הסיפור של "אורנה" (שם בדוי). שהפסיקה להגיע כליל למסגרת תעסוקה שיקומית בעטיים של גירושי הוריה ומצבה הרגשי הקשה. היא נהגה לשבת ימים שלמים מול הטלוויזיה והפסיקה לגלות עניין בסביבתה.
"חשבתי לי, איך אני מעירה אותה לגלות עניין מחדש בעולם", מספרת אהוביה, "החלטתי לגשת לזה דרך התזונה. אורנה הייתה נערה בעודף משקל. חיפשתי מתכונים בריאים והצעתי לה להכין אותם ביחד איתי, תוך כדי הכנה הבאתי נושאים שונים לשיחה, בעיקר סביב חלומות ושאיפות שלה. לאט לאט, היא התחילה להכין סלטים שונים גם בימים בהם לא הייתי מגיעה. אחר כך התקדמתי עוד צעד והצעתי לה לעשות הליכות משותפות, אותן ניצלתי לשיחות על רצונות, על שינויים ואיך יוצרים שינוי. ביקשתי מאימא של אורנה, שהיא אם תומכת ומסורה, לעשות איתה הליכות בערבים בימים בהם איני מגיעה.
כך, תוך חצי שנה, אורנה הורידה שמונה קילוגרם, היא החלה לדבר על שינוי מלתחה, הפסיקה לבהות בטלוויזיה, וחיסלה בקצב מואץ את כל העבודה שהייתי משאירה לה.
בהמשך, הביעה נכונות לחזור למסגרת התעסוקתית שם נראתה פורחת. "זה השליך על כל המשפחה שלה". מציינת אהוביה. היום אורנה עובדת בשוק החופשי, בליווי של פרויקט "תעסוקה נתמכת" של העמותה.
פרויקט "תעסוקה עד הבית" פועל בעוד מרכזי רש"ת של העמותה בראשון לציון ובטייבה. בימים אלו אנו פועלים לחשיפת פרויקט זה לשירותים נוספים כמו אוטיזם, שיקום ועוד.