מי יטפל במטפל: משבר כוח האדם בארגוני הנכים

Facebook
WhatsApp

בשנים האחרונות מתריעים בעמותות ובארגונים הנותנים שירותים לאנשים עם מוגבלות על משבר כוח אדם, משבר המסכן, לא פחות, את קיומן של המסגרות על כל המשמעויות העולות מכך. מנתוני משרד הרווחה עולה כי קיים כיום חוסר של לפחות 33% ביחס לתקן המשרד, שמשמעותו מחסור של כ-3,000 מדריכים ומטפלים במסגרות! מדובר במסגרות שנותנות מענה לכ-30 אלף אנשים עם מוגבלות, בגילאי ינקות ועד זקנה, שנמצאות בסכנת קיום.

מה גורם למשבר? קודם כל משכורות נמוכות שאינן מאפשרות להתפרנס ולחיות בכבוד. המדינה מתקצבת את שכר המטפלים והמדריכים בשכר מינימום, שלא מאפשר לגייס עובדים או לשמר את הקיימים, ועובדים רבים נוטשים את המסגרות ועוברים לעבודות בהן השכר גבוה יותר. לצד זה קיימת שחיקה מאוד גבוהה של עובדים שעושים עבודה מאוד תובענית וקשה פיזית ונפשית ואינם מתוגמלים. בנוסף, לאחרונה אישר האוצר בהסכם חדש להעלות את שכר הסייעות בחינוך המיוחד ל-8,000 ש"ח, אמנם מהלך מבורך אבל כזה שהביא עמו עובדים נוספים לעזוב לטובת עבודה בחינוך המיוחד שמציע היום משכורות גבוהות יותר עבור אותם תפקידים.

לאור מצב זה הודיעו במטה המאבק להעלאת שכר המטפלים לשרי האוצר והרווחה כי העובדים במרכזים הנותנים שירותים לבוגרים עם מוגבלות ייאלצו לשבות החל מה-1 בספטמבר.

פחות מיממה לפני תחילת השביתה המתוכננת הושג הסכם בין משרדי האוצר והרווחה לבין מטה המאבק, על פיו משרד הרווחה ישפה את הארגונים להעלאת שכר המטפלים והמדריכים במסגרות הדיור שפעולות במשך 24 שעות ביום שבעה ימים בשבוע כך ששכרם יגיע ל-7,300 שקלים בחודש למשרה מלאה, ובמסגרות היום והתעסוקה שהפעילות בהן היא יומית ל-7,200 שקלים, החל מחודש יוני 2024 ולאחר הכשרה. זאת בהשוואה לשכר המינימום, שעומד על 5,572 שקלים לחודש ובו תקצבו משרות אלה עד כה.

ג'ורג' צימרמן, מנכ"ל צ'יימס: "בתום 4 חודשי מאבק, לצד ארגוני נכים, משפחות ואנשי מקצוע ויממה לפני תחילת השביתה המתוכננת, הגענו להישג משמעותי אך לצערי לא מלא. התוספת שאושרה עי משרדי הרווחה והאוצר היא צעד ראשון ומבורך אך עדיין אינה משתווה לתוספות שאושרו לעובדי משרד החינוך ולכן בעיית זליגת העובדים עדיין לא קיבלה מענה". בנוסף, מוסיף מר צימרמן "התקצוב שאושר אינו משקף את העלויות המלאות שהעמותה משקיעה במקבלי השירות ובעובדים ולכן עמותת צ'יימס תהיה בין אלו שימשיכו את המאבק מול משרדי הממשלה על מנת לקבל תקציב הוגן יותר" .

מטה המאבק להעלאת שכר המטפלים והמדריכים כולל 35 ארגונים, ביניהם עמותת צ'יימס ישראל, הדורשים מזה מספר חודשים ממשרדי הרווחה והאוצר להעלות את שכר המטפלים והמדריכים במסגרות לשכר חודשי ראוי בסך 8,000 ש"ח, ובכך להשוות אותו לשכר של סייעות בחינוך המיוחד, שהועלה לאחרונה בהסכם חדש.