לראשונה סיימו 13 נערות המקבלות שירות בעמותה תכנית מוגנות והעצמה ייחודית שנתנה להן את הכלים הדרושים בכדי לזהות ולהימנע ממצבים וממערכות יחסים מזיקות, מצבים פוגעניים, אלימים או נצלניים.
ממחקרים שנערכו ב-30 השנים האחרונות עולה כי נשים עם מוגבלות חוות כמעט פי שניים אלימות וניצול פיזי ומיני לעומת נשים ללא מוגבלות. אנו בצ'ימס ישראל חשבנו איך נוכל לנסות ולהבטיח את שלומן של הנשים המקבלות שירות אצלנו במרכזים, שעלולות להפוך לטרף קל יותר בשל מוגבלותם. מתוך הצורך הזה פיתחנו תכנית ייחודית שתלמד את הנשים כיצד לזהות מצבי סיכון, להגן על עצמן ולקבל עזרה כאשר הן הופכות לקורבנות.
לאחר שקיימנו מס סדנאות בקרב נשים בוגרות בעמותה בהצלחה רבה, החלטנו להכניס התאמות בתכנית בכדי לאפשר גם לנערות צעירות לקבל את הכלים החשובים הללו.
וכך, לפני חודש, בטקס מרגש, סיימנו את קבוצת הנערות הראשונה בעמותה שעברה את תכנית הייחודית "מוגנות והעצמה נשית לנערות". התכנית, בת 14 מפגשים, התקיימה בקרב קבוצת קטנה ואינטימית של נערות במועדונית צ'יימס אנוך, של עמותת צ'יימס ישראל ונועדה לתת לנערות את הכלים הדרושים בכדי לזהות ולהימנע ממצבים וממערכות יחסים מזיקות, מצבים פוגעניים, אלימים או נצלניים.
13 משתתפות הסדנא הן נערות בגילאי 12 עד 21 עם מוגבלות שכלית קלה עד בינונית, תסמונת דאון ומוגבלויות נוספות. הנושאים שעלו במהלך התכנית כללו בין היתר נושאים כגון זוגיות, חברות ואהבה, היגיינה ומיניות, כמו גם מודעות עצמית וביטחון עצמי באמצעות ביטול אידיאלים של יופי וסוציאליזציה מגדרית, ההבדל בין גברים לנשים והעלאת מודעות לדעות קדומות אשר התפתחו עם החינוך שלנו, זיהוי מצבים לא בריאים או מסוכנים, התמודדות ומעגלי התמיכה ועוד ועוד.
לדברי ליאת שגב, אחת ממנחות הסדנא, הסדנא התבססה על יצירת מרחב בטוח, משתף, נעים ומאפשר. "יצרנו רוטינה שבה בתחילת כל מפגש כל ילדה שיתפה במשהו שעבר עליה במהלך השבוע. הבנות מאוד התרגשו לשתף ולספר על משהו שקרה בחייהן, ועוד יותר נהנו להקשיב אחת לשנייה ולחלוק בצורה מקסימה את הסיפורים". שגב מספרת כי הבנות קיבלו והפנימו מסרים מרכזיים כמו "הגוף שלי הוא שלי בלבד והוא ברשותי" ו"להיות יפה זה להיות עצמך, אתה לא צריך שאחרים יקבלו אותך. אתה צריך לקבל עַצמְךָ."
רגע מרגש במיוחד עלה בשיח על מי הם מעגלי התמיכה שלי – הבנות הביאו תמונות של האנשים החשובים להן – אמא, אבא והסבירו מדוע. משתתפת אחת הביאה תמונה של כל שאר הבנות בקבוצה, מה שהוביל לדיון כיצד הבנות בקבוצה, שחלקו יחד מידע אינטימי ואישי הן מעגל תמיכה אחת של השנייה.
מפגש הסיום היה אירוע חגיגי ומרגש. כל אחת מהבנות קיבלה תעודה ממוסגרת ושי – יומן כרוך בחוט המסכם את החוויה הייחודית. באירוע נכחו המשפחות של הנערות וכמובן מנהלים ונציגים של צ'יימס. אמה של אחת ממשתתפות התכנית קמה ובצורה ספונטנית ודיברה על האופן שבו הסדנא נתנה לילדות כלים להתמודד עם אתגרים כמו כניסה לבגרות, הקלה על חרדות ומעבר בחיים בחברה שלנו.
קרן חג'ג', מנחה בסדנא, פנתה לבנות במהלך הטקס ואמרה: "עיצבנו את הסדנא ובנינו אותה עם הרבה מחשבה אבל מהר מאוד הבנו שאתן אלה שנותנות את הקצב. כשהרגשתן קרובות ובטוחות מספיק אפשרתן לנו להכיר את עולמכן הפנימי העמוק ביותר. תודה שנתתן בנו אמון ולמדתן אותנו כל כך הרבה על רגישות, טוב לב, חברות, ובעיקר כמה אהבה יש בכן. תודה לך על הרגעים המשמעותיים שנתתן לנו ועל הזכות לעבור איתכן את המסע המדהים הזה!"